tisdag 20 november 2012

Hkk - Måltidsplanering


HKK - Måltids planering 

Måltid: Tacos

Hälsa: Vi tänkte på tallriksmodellen och matcirkeln vi fick med allt utom en del och det var frukt och bär. Men eftersom det inte fanns frukt och bär tog vi med extra mycket grönsaker för att få det så nyttigt och god som möjligt. Jag tänkte också mycket på protein, fett, kolhydrater och mineraler för det är viktigt för att kunna må bra och att  vara glad och pigg!

Miljö: Vi ville ha när producerade och ekologiska råvaror. När producerade vill vi ha för att det är viktigt att ta rätt råvaror vid rätt årstid annars måste vi få hit dem från andra länder och då släpps det ut mer gaser och vi får dålig miljö. Så ett tips är att köpa ex: bär på sommaren istället för vintern. Ekologiskt är också mycket bättre för miljön för då har dem inte lagt bekämpningsmedel på ex: Isbergssallad, tomater.

Ekonomi: 
Vi har tänkt ekonomiskt genom att göra egna bröd och egen tacokrydda, det blir mycket godare dessutom!  Vi valde denna måltid genom att tänka ekonomiskt,hälsa och miljö. Så att även dem som har dålig ekonomi skulle kunna äta måltiden. Jag jämförde också med olika priser i olika butiker och kollade om jag kunde hitta något billigare i en annan butik.
                                                                                                                       Oliver  är också med.
Inköpslista: 
150g nöttfärs
1tsk olja
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta 
2krm salt
1/2 spiskummin
1/2 tsk chilipulver
1/2 msk tomatpuré

Tillbehör:
1 tomat
1,5 dl ost
1/4 gurka
1msk majs
10 svarta oliver
1/6 isbergssallad 
1dl cream fresch
1msk tacosås (medium)

Bröd:
3dl vetemjöl 
1tsk bakpulver 
1krm salt
1 1/2 flytande matfett.


Pris: 
Tomat - 3kr
Gurkar - 3kr
Majs - 4,10
Isbergsallad - 2,5kr
Ost - 5kr
Oliver - 10kr
Cream fresch - 5kr
Taco sås - 0,83kr
Vetemjöl - 6kr
Bakpulver - 0,795kr
Salt - 0,005kr
Matfett - 4kr                                       
Chilipulver - 0,585kr
Gullök - 1,30kr
Spiskummin - 0,39kr
Salt - 0,005kr
Nöttfärs -  8,85kr
Olja - 2,90kr
Tomatpuré - 0,93kr
Vitlök -  0,56kr

= 59,75kr


Varför vi vill göra måltiden:
Vi valde att gör måltiden för att den är bra för hälsan, den är miljö vänlig och den är även bra för dem som har dålig ekonomi för dem skulle också kunna äta måltiden för den inte är så dyr. Den innehåller också alla delar i matcirkeln och alla delar i tallriks modellen förutom 1 och det är frukt och bär. Där tänkte jag att det inte var miljö vänligt att ha med bär efter måltiden på grund av att det inte är när producerat och det skulle dessutom bli dyrare än vad det skulle varit på sommaren. Men vi tog mycket av salladen istället.


Start till slut:
Vi ska börja med köttfärsen eftersom den har i många ingredienser som tar lång tid att göra. Sedan ska vi blanda ihop degen till brödet. Efter det börjar vi sjuda köttfärsen i en panna. Efter det börjar vi hacka grönsakerna. När färsen har någon minut kvar lägger vi på brödet i pannan och börjar steka det som tar upp till 2 min. Sedan är vår måltid klar.



Individuellt: 
Jag ville göra den här måltiden för det är en god måltid med grönsaker och alla delar i tallriksmodellen förutom frukt och bär.  Men det var också viktigt att det var ekologiskt och att det var när producerat som ex: grönsaker på rätt årstid. Ekologiskt är lite dyrare men det är mycket bättre för vår miljö. Att välja rätt årstid är också jätte viktigt för miljön på grund av att om man ex: vill ha med bär i sin måltid är vintern inte en bra årstid för då måste man ta hit dem från varmare länder och det skadar miljön. Det är bättre att ta ex: morötter och vitkål som då är råvaror man hittar på hösten och vintern. Brödet är mycket bättre att göra själv för att det blir godare, bättre för miljön och man sparar pengar ekonomiskt. 
Ekonomiskt är måltiden bra för den var inte så dyr och även dem med dålig ekonomi skulle kunna köpa alla ingredienser ekologiskt utan att det blev så dyrt.
Man får in tillräckligt med protein, kalorier,fett,vitaminer och mineraler så det är bra för hälsan också.

När jag skulle göra köttfärsen lät jag den sjuda som betyder att jag lät köttfärsen upphetta i vätska strax under kokpunkten 98 - 99°C. När jag skulle riva osten använde jag ett rivjärn för att det skulle bli små, tunna bitar. När jag skulle hacka mina grönsaker använde jag en förskärare. Och när jag skulle pressa vitlöksklyftorna använde jag en vitlökspress som jag använde i köttfärsen 

Reflektion:
Jag tyckte maten blev god, köttfärsen hade bra konsistens och var väldigt smak rik. Kryddan vi gjorde blev också otroligt god, jag tyckte den nästan var godare än den kryddan man köper i affären.

Det ända som skulle kunnat blivit lite bättre under matlagningen är att vi skulle kunnat hacka grönsakerna innan vi blev klara med allt för det blev lite stressigt.
Vi skulle också kunnat ha lite renare runt om kring oss och diskat innan det blev fullt.





Detta är slut resultat! 
Smaklig måltid till oss då:)!




1 kommentar:

  1. Det var en bra måltid och den ser god ut du fick med mycket text!

    SvaraRadera