Sammankoppling:
Oönskad/ettbarnspolitik i kina.
Det är många delar av boken ”Oönskad” som påminner om Kina idag men kanske även i framtiden. En tydlig sammankoppling som vi kan se är ettbarnspolitiken i Kina. År 1949 blev Kinas befolkning cirka en halv miljard människor, vilket betydde att landet började bli överbefolkat. De försökte därmed att lösa problemet med ettbarnspolitiken som infördes i Kina år 1979. Kina är idag det mest överbefolkade landet i världen. Därför kan man undra ifall denna strikta lag verkligen fungerar. Denna lag betyder att man bara får skaffa ett barn i vissa familjer, men det finns en del undantag. T.ex: på landsbygden där det är tillåtet att skaffa två barn ifall det ena barnet har funktionshinder eller är en tjej. Det gäller även ifall föräldrarna har ett riskfyllt arbete. Syftet med lagen är att minska jordens befolkning.
Om man jämför ettbarnspolitiken med boken ”Oönskad” märker man att de har en del likheter. I boken sägs det att ”moder jord förstörs av de oönskade och de inte hat rätt till att leva eftersom det slösar på de få tillgångar som moder jord har kvar att erbjuda”. Bryter man mot lagen i Kina får man betala hög böter. En likhet är att i boken blir barnen omhändertagna och föräldrarna får sitta i fängelse vilket jag anser som ett värre straff. Men det finns även en skillnad, det finns ingen gräns på hur många barn man får skaffa i boken så länge man inte tar medicinen ”Långt liv” som förlänger ditt liv i all evighet.
På grund av att Kina har ettbarnspolitik blir det även en könsdiskriminering. Där föräldrarna prioriterar killar före tjejer. De tror att killar kan ge mer än vad en tjej kan därför är det mer värdefulla. Detta resulterar att det blir obalans mellan män och kvinnor i Kina. Till skillnad från boken där alla oönskade är lika värdelösa oavsett ifall du är en tjej eller kille. Däremot är det en diskriminering mellan önskade barn och oönskade. Jag tycker personligen att i boken är det ingen som är lycklig. Varken önskade eller oönskade eftersom att de önskade barnen/vuxna lever för alltid vilket gör att till slut kommer de att tröttna på livet och de oönskade barnen får inte leva ett fritt liv innan de dör.
Om vi drar en slutsats från det hela så märker vi att både Kina och boken har likheter och skillnader med varandra. Men i slutändan är det inget av sätten som överhuvudtaget är ett bra sätt att göra. Eftersom att på grund av ettbarnspolitken i Kina blir pensionärerna fler och fler. Vilket kommer resultera att barnen som föds idag kommer att få betala höga skatter till den äldre generationen. I boken har de löst det problemet genom att förbjuda vuxna att föda barn. Barnen som föds förs till t.ex: Grange Hall där de lär sig att vara till ”nytta” och sedan dö över ålderdom eller en sjukdom. För att befolkningen inte ska dö ut äter de medicinen ”Långt liv” som gör att de stannar i åldern på utsidan men ”själen” blir gammal.
Källor:
(Tidigare pratade Jan om Kina och att de nyfödda barnen kommer få betala höga skatter osv.")
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar