- Tidigare innan ”skiftet” ägde bönderna bara en liten del av en åker. Åkrarna var uppdelade i en by så varje bonde fick en liten bit. Men efter ”skiftet så fick varje bonde varsin åker vilket var positivt eftersom de kunde odla mycket mer. När alla bönder fick en egen åker, flyttade alla bönder närmre sina åkrar vilket ledde till att det inte fanns någon by kvar.
- Bönderna blev så klart glada. De slapp behöva åka fram och tillbaka för ett litet jord stycke och kunde istället ha ett eget. De fick mycket mer jord och kunde odla mer. De kunde sparka arbetare, som fick flytta in till städerna istället så de slapp betala för arbetare också.
- När jorden ligger i ”träda” betyder det att jorden inte används för att den ska få vila och få näring. Som ex: Man kunde odla vete i två år och sedan odla potatis (potatisen kom lite senare). Men genom att odla potatis kunde bönderna odla varje år eftersom potatisen behövde ingen näring.
- Man fick fler och fler redskap så det blev mycket lättare att skörda. Som ex: De började ploga och potatisen kom så jorden slapp ligga i träda. När jorden inte behövde ligga i träda längre kunde de istället odla varje år. Och eftersom varje bonde fick sin egna åker kunde de odla mycket mer än förr.
- De kom från rika köpmän och rika storbönder. Storbönderna sålde sina varor dyrt vilket de tjänade på. Köpmännen hämtade slavar från Afrika och sålde sedan de till bl.a. Storbritannien vilket de tjänade bra på.
- Storbritanniens viktigaste råvaror var ull, järnmalm, siden, bomull och koks. De viktigaste var nog koks för de förändrade hela sättet för de att kunna kommunicera. De slapp köpa bränsle och kunde göra sitt egna bränsle med hjälp av stenkol. Den viktigaste råvaran för industrin idag är olja. Järnmalm är viktigt för ex: Sverige eftersom vi kan göra om det till stål.
- Arbetskraften kom från när bönderna fick sina egna åkrar kunde de sparka sin arbetare och klara sig själva, vilket gjorde att arbetarna blev arbetslösa och var tvungna att flytta in till städerna. Arbetskraften kunde också komma från Afrika. Engelsmännen hade tagit slavar från Afrika och fått de att jobba. Men de var också rika köpmän som hade köpt böndernas jord vilket gjorde att bönderna blev arbetslösa och fick flytta in till städerna. Vilket kallades urbanisering.
- Tidigare gjorde kvinnorna garn av ullen men hjälp av spinnrock, och garnet som de sendan vävde till tyg i en vävstol hemma på gården. Men när spinnmaskinen kom så gick allt mycket snabbare och man kunde massproducera tyget. Innan fick kvinnorna göra det för hands vilket tog mycket längre tid. Sedan när vävmaskinen kom vävde de all garn och gjorde kläder. Det gick snabbare än någonsin. Ångmaskinen var en stor förändring. Man gjorde ångfartyg, det gjorde att man kunde exportera och importera saker mycket snabbare. Att resa blev enklare och smidigare.
- Datorer och mobiltelefoner är uppfinningar som förändrat mycket i vår generation. Det gör att vi kommunicerar på ett helt annat sätt. Tack vare mobiltelefonerna kan vi bara ringa ifall vi skulle behöva innan var man tvungen att gå eller skicka brev. Datorer vi spenderar jätte mycket tid på våra datorer, vår generation är helt enkelt mycket latare och mycket mindre hälsosam. Ångmaskinen kunde användas i fabriker och driva maskiner. Man kunde senare sätta ångmaskinen på en vagn så lokomotivet kom till. Sedan ångfartyg det gjorde att man kunde exportera och importera saker mycket snabbare. Att resa blev enklare och smidigare.
- Smittkoppsvaccinet var det första vaccinet vi fick. De gjorde jack i huden och tog in lite av en sjukdom som verkade likadan, de märkte att man inte blev sjuk. Tack vare det har vi nu idag vaccin.
- Urbanisering menas med att folk från landet flyttade in i industrierna. Det händer fortfarande att folk flyttar från landet in i städerna för att få jobb. Eller för att de kanske har barn som går i skolan.
- Vid Motala ström i Norrköping började de växa industrilandskap med mängder av textilfabriker. Sverige hade sålt trä och timmer till Europa sen långt tillbaka men inte först i mitten av 1800-talet som man började men sågverksindustrin. För att kunna tillverka pappersmassa och papper behövde man träd vilket fanns i Norrland. De var tvungna att vara längs kusten för att kunna såga timret till köparna i Storbritannien och andra länder, därför blev Sundsvall en viktig del när Sverige industrialiserade.
- Varor från tidigare verkstadsindustrin var telefoner från Ericsson, gasfyrar från AGA, mjölkseparatorer från Alfa Laval och kullager från SKF.
- Gruvarbetare hade tungt och ett väldigt farligt jobb. Det var trångt och det fanns ingen ventilation i arbetslokalerna. Det var jätte långa dagar och maskinerna hade inga skyddsanordningar. De flesta av arbetarna hade TBC. Tuberkulos en dödlig sjukdom som smittade.
- Typiskt för industriarbetarbostad i Sverige var att bostäderna var trånga och nästan alla bodde i ett rum och kök. Ett rum med en järnspis som värmekälla och en plats för matlagning. Familjerna var stora det kunde vara upp till sju personer. Det vanliga var att några familjer delade på en vattenpump och ett utedass på gården. Det var inte ovanligt att ha väglöss, kackerlackor och råttor i huset. Jag skulle nog inte klara av alla väglöss,kackerlackor och råttor i huset, det skulle nog bli det allra svåraste.
- Det som var bra men den industriella revolutionen var att städerna blev större, vi lärde oss att massproducera råvaror allt gick mycket lättare och snabbare, vi kom på uppfinningar för att göra det så lätt som möjligt när vi skulle exportera och skörda. Det negativa med den industriella revolutionen var: Miljö förändringarna skedde redan då, massor av gaser släpptes ut av fabriker. Bönderna som tidigare bodde i en by flyttade från varandra. Flera brott begicks eftersom alla kände inte varandra längre det fanns mer att ta, innan bodde alla i byar alla kände varandra.
- Det startade i Storbritanninen för att de hade:
- Arbetskraft (De hade massor av slavar från Afrika och bönder som blivit arbetslösa)
- Råvaror (Bomull,siden och ull.) (Sedan fick de även järnmalm och koks)
- Kunskap (England hade en hög utbildningsnivå)
- Kapital (Pengar)
- Marknad (Rika köpmän som kunde köpa varorna)
- Jag tror att vi barn skulle behöva jobba, men ändå att vi var ett utvecklat land jag tror det skulle vara som att dras tillbaka i tiden. Vi skulle behöva odla saker och inte köpa via affär. Jobba istället för att gå i skolan och behöva leva i små hus med många människor.
onsdag 4 september 2013
Revolution frågor - So
Etiketter:
So
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Du har mycket goda och på vissa frågor relativt väl underbyggda resonemang kring 1700 och 1800 - talets revolutioner.
SvaraRaderaDu använder många av de begrepp som varit nya i din text.
I några av frågorna så formaterade du dina meningar lite fel så läs gärna igenom din text en eller två gånger innan du lägger upp den så att allt blir helt rätt.