lördag 9 november 2013

End of the story: "We know where you live"

"We know where you live"

*She thinks*
What should i do? I just want all this to stop. Why is this happening to me? I don't want this stupid phone anymore. If I throw the phone away all this would stop. 

She gets up out of the bed. With small and scared steps she walks to the front door and puts her  jeans jacket on. *She opens the door and walks out*. The old lady beside the stairs is starring, but Emma doesn’t care. All she cares about right now  is to get rid of the phone. 

It’s cold outside but Emma walks so fast that she doesn’t notice how it starts to get darker. Eleven minuties from the house she sees a huge bridge. She walks to the middle of the bridge and throws the phone the longest she can. 

*She thinks for herself*
I hope it all ends now. Maybe the person who wrote it will leave me alone now. 


A few minutes later she walks home again. She goes into her bedroom and falls asleep. It had been a long day and hopefully all this should be over and she can live happy again. 

onsdag 16 oktober 2013

"Ask her out" - Ending

At the Space Bar in Jenson Street

Mark: Hello, Jessica
Jessica: Hi, Mark.
Mark: Can I buy you something to drink or something to eat? 
Jessica: Sure, I can take a cupcake.

The cashier: Hello, what would you like today? 
Mark: Can we get a cupcake and a soda drink please. 
The cashier: Of course, there will be 10 pounds.
(Mark takes out the money and gives it to the cashier) 
Mark: Here you go.
The cashier: Thank you. 
(The cashier gives him his cupcake and his soda drink.) (They take a table in the corner of the bar)

Jessica: So.. do you go on any sport? 
Mark: No, I don't like sports. 
Jessica: Okay, why not? 
Mark: Because I'm so bad at sports I tried to play football for a while but then I quit. 

(Silence) 

Jessica: You don't talk much do you? 
Mark: Yeah, I'm pretty shy at the beginning especially when I'm talking to somebody I like. 
Jessica: So you like me? 
Mark: Yes, well I mean you seem to be nice.
Jessica: I like you too. 
(Jessica looks at her clock) 
Jessica: Thank you for the cupcake but I have to go, I hope to see you soon. 
Mark: Okay bye, see you later. 

I hope she likes me. I would really want to see her again. 

onsdag 9 oktober 2013

Min deckare

https://docs.google.com/document/d/1GNSkXUI7M_EwFbvgfPeODMUCllK8zC78zdP3fiGrGiI/edit

Det här är en länk till min deckare.

onsdag 2 oktober 2013

Slutreflektion - Prinsessan och mördaren

Jag har läst Prinsessan och mördaren. 
Det är två mord som begåtts, Niklas som var 21 år gammal och Jajje som var 18 år. Det första offret var Fredrik men han överlevde. Det andra offret var Niklas som hade ett förhållande med Ninas pappa Tommy Klint. Tredje offret som var Jajje var ihop med bokens huvud person Nina.

Gärningsmannen i den här boken var en lärare som hette Richard Wallén. Han kallades för Walle och var lärare i svenska och gymnastik. Hans första offer var Fredrik men som sedan överlevde mordförsöket. Niklas och Jajje hade inte lika tur och dog. 

Författaren ledde oss läsare på ett villospår. Alla ledtrådar ledde till Ninas pappa Tommy Klint. Han hade bilder på Niklas i en låda på grund av deras förhållande och han hade motivet att döda Jajje eftersom Jajje hade ett förhållande med Nina. 

Gärningsmannen var Richard Wallén. I boken fick vi läsare aldrig veta motivet. Enligt min gissning skulle motivet kunna vara att Richard var intresserad av unga pojkar och att han var en pedofil som dödade bara för det var roligt eller för att han var uttråkat. 

Författare: Magnes Nordin 

måndag 23 september 2013

Keynote - Franska Revolutionen

Här kan ni se min keynote om den franska revolutionen.

https://www.dropbox.com/s/3nr4afkrho90xub/Franska%20rev..key

onsdag 4 september 2013

Revolution frågor - So


  1. Tidigare innan ”skiftet” ägde bönderna bara en liten del av en åker. Åkrarna var uppdelade i en by så varje bonde fick en liten bit. Men efter ”skiftet så fick varje bonde varsin åker vilket var positivt eftersom de kunde odla mycket mer. När alla bönder fick en egen åker, flyttade alla bönder närmre sina åkrar vilket ledde till att det inte fanns någon by kvar. 
  2. Bönderna blev så klart glada. De slapp  behöva åka fram och tillbaka för ett litet jord stycke och kunde istället ha ett eget. De fick mycket mer jord och kunde odla mer. De kunde sparka arbetare, som fick flytta in till städerna istället så de slapp betala för arbetare också.  
  3. När jorden ligger i ”träda” betyder det att jorden inte används för att den ska få vila och få näring. Som ex: Man kunde odla vete i två år och sedan odla potatis (potatisen kom lite senare). Men genom att odla potatis kunde bönderna odla varje år eftersom potatisen behövde ingen näring. 
  4. Man fick fler och fler redskap så det blev mycket lättare att skörda. Som ex: De började ploga och potatisen kom så jorden slapp ligga i träda. När jorden inte behövde ligga i träda längre kunde de istället odla varje år. Och eftersom varje bonde fick sin egna åker kunde de odla mycket mer än förr. 
  5. De kom från rika köpmän och rika storbönder. Storbönderna sålde sina varor dyrt vilket de tjänade på. Köpmännen hämtade slavar från Afrika och sålde sedan de till bl.a. Storbritannien vilket de tjänade bra på. 
  6. Storbritanniens viktigaste råvaror var ull, järnmalm, siden, bomull och koks. De viktigaste var nog koks för de förändrade hela sättet för de att kunna kommunicera. De slapp köpa bränsle och kunde göra sitt egna bränsle med hjälp av stenkol. Den viktigaste råvaran för industrin idag är olja. Järnmalm är viktigt för ex: Sverige eftersom vi kan göra om det till stål. 
  7. Arbetskraften kom från när bönderna fick sina egna åkrar kunde de sparka sin arbetare och klara sig själva, vilket gjorde att arbetarna blev arbetslösa och var tvungna att flytta in till städerna. Arbetskraften kunde också komma från Afrika. Engelsmännen hade tagit slavar från Afrika och fått de att jobba. Men de var också rika köpmän som hade köpt böndernas jord vilket gjorde att bönderna blev arbetslösa och fick flytta in till städerna. Vilket kallades urbanisering. 
  8. Tidigare gjorde kvinnorna garn av ullen men hjälp av spinnrock, och garnet som de sendan vävde till tyg i en vävstol hemma på gården. Men när spinnmaskinen kom så gick allt mycket snabbare och man kunde massproducera tyget. Innan fick kvinnorna göra det för hands vilket tog mycket längre tid. Sedan när vävmaskinen kom vävde de all garn och gjorde kläder. Det gick snabbare än någonsin. Ångmaskinen var en stor förändring. Man gjorde ångfartyg, det gjorde att man kunde exportera och importera saker mycket snabbare. Att resa blev enklare och smidigare.
  9. Datorer och mobiltelefoner är uppfinningar som förändrat mycket i vår generation. Det gör att vi kommunicerar på ett helt annat sätt. Tack vare mobiltelefonerna kan vi bara ringa ifall vi skulle behöva innan var man tvungen att gå eller skicka brev. Datorer vi spenderar jätte mycket tid på våra datorer, vår generation är helt enkelt mycket latare och mycket mindre hälsosam. Ångmaskinen kunde användas i fabriker och driva maskiner. Man kunde senare sätta ångmaskinen på en vagn så lokomotivet kom till. Sedan ångfartyg det gjorde att man kunde exportera och importera saker mycket snabbare. Att resa blev enklare och smidigare. 
  10.  Smittkoppsvaccinet var det första vaccinet vi fick. De gjorde jack i huden och tog in lite  av en sjukdom som verkade likadan, de märkte att man inte blev sjuk. Tack vare det har vi nu idag vaccin.  
  11. Urbanisering menas med att folk från landet flyttade in i industrierna. Det händer   fortfarande att folk flyttar från landet in i städerna för att få jobb. Eller för att de kanske har barn som går i skolan. 
  12. Vid Motala ström i Norrköping började de växa industrilandskap med mängder av textilfabriker. Sverige hade sålt trä och timmer till Europa sen långt tillbaka men inte först i mitten av 1800-talet som man började men sågverksindustrin. För att kunna tillverka pappersmassa och papper behövde man träd vilket fanns i Norrland. De var tvungna att vara längs kusten för att kunna såga timret till köparna i Storbritannien och andra länder, därför blev Sundsvall en viktig del när Sverige industrialiserade. 
  13. Varor från tidigare verkstadsindustrin var telefoner från Ericsson, gasfyrar från AGA, mjölkseparatorer från Alfa Laval och kullager från SKF. 
  14. Gruvarbetare hade tungt och ett väldigt farligt jobb. Det var trångt och det fanns ingen ventilation i arbetslokalerna. Det var jätte långa dagar och maskinerna hade inga skyddsanordningar. De flesta av arbetarna hade TBC. Tuberkulos en dödlig sjukdom som smittade. 
  15. Typiskt för industriarbetarbostad i Sverige var att bostäderna var trånga och nästan alla bodde i ett rum och kök. Ett rum med en järnspis som värmekälla och en plats för matlagning. Familjerna var stora det kunde vara upp till sju personer. Det vanliga var att några familjer delade på en vattenpump och ett utedass på gården. Det var inte ovanligt att ha väglöss, kackerlackor och råttor i huset. Jag skulle nog inte klara av alla väglöss,kackerlackor och råttor i huset, det skulle nog bli det allra svåraste. 
  16. Det som var bra men den industriella revolutionen var att städerna blev större, vi lärde oss att massproducera råvaror allt gick mycket lättare och snabbare, vi kom på uppfinningar för att göra det så lätt som möjligt när vi skulle exportera och skörda. Det negativa med den industriella revolutionen var: Miljö förändringarna skedde redan då, massor av gaser släpptes ut av fabriker. Bönderna som tidigare bodde i en by flyttade från varandra. Flera brott begicks eftersom alla kände inte varandra längre det fanns mer att ta, innan bodde alla i byar alla kände varandra.  
  17. Det startade i Storbritanninen för att de hade:  
    • Arbetskraft (De hade massor av slavar från Afrika och bönder som blivit arbetslösa) 
    • Råvaror (Bomull,siden och ull.) (Sedan fick de även järnmalm och koks) 
    • Kunskap (England hade en hög utbildningsnivå) 
    • Kapital (Pengar) 
    • Marknad (Rika köpmän som kunde köpa varorna) 

  18. Jag tror att vi barn skulle behöva jobba, men ändå att vi var ett utvecklat land jag tror det skulle vara som att dras tillbaka i tiden. Vi skulle behöva odla saker och inte köpa via affär. Jobba istället för att gå i skolan och behöva leva i små hus med många människor.  

Läs reflektion - Deckare

Jag läser deckaren Prinsessan och mördaren. I början av boken dyker det upp ett offer. Offret heter Fredrik och är 18 år gammal han hittades medvetslös på en soptipp den sjätte oktober. Mer än så fick vi inte veta om Fredrik. Enligt Fredriks beskrivningar så hade gärningsmannen  runda glasögon, en svart Nikekeps och en vit Volvo dagen då brottet begicks. Mer än så fick vi inte veta om varken gärningsmannen eller Fredrik. Istället får vi vet mer om tre personer: Nina, Markus och Theo. Jag tror att författaren vill att vi ska lära känna Nina, Markus och Theo. För att sedan blanda in de i det som hände med Fredrik. Författaren dröjer ut på det hela för att det ska bli mer spännande och mer intressant för oss läsare. 

Nina: Hon hade blåa ögon, ljusblont hår och var smal. Hon var det ända barnet och levde med sin mamma och pappa. 

Markus: Vi får inte vet någonting om Markus utseende men jag förställer honom som en lång, muskulös och tystlåten person. Han levde ensam med sin mamma och pappa efter att hans syster Klara flyttat ut. 

Theo: Än så länge har vi inte fått något speciellt om Theo. Han levde med sina två lillasystrar, mamma och pappa. Markus och Theo var kompisar och levde i samma radhuslänga. Theo kom oftast försent och brydde sig inte om skolan. Jag förställer mig honom som en kaxig kille, bestämd och löser saker med våld istället för att prata. Motsatsen till Markus. 

onsdag 28 augusti 2013

Teknik - Robot


Lektion ett: 

Vad har gått bra?
Vår grupp var väldigt koncentrerad så vi kom bra överens och delade upp jobbet så det skulle bli lättare. En fick hitta bitar och en annan läsa instruktionerna. Vi hjälpte varandra mycket när det behövdes. 

Vilka problem har man stött på? Hur har man löst dem? 
Vi stötte på många problem första lektionen. Ett av de var att vissa bitar såg nästan likadana ut så vi satte fel bit på fel ställe. Men för att lösa problemet så läste vi om alla instruktioner, gjorde om och gjorde rätt. Vi tog det lugnt och blev inte stressade. 

Lektion två: 

Vad har gått bra?
Lektion två gick mycket bättre, vi fick jätte mycket gjort genom att vara koncentrerade och ta det lugnt. Vi läste instruktionerna noga och tog det lugnt för att inte göra fel. 

Vilka problem har man stött på? Hur har man löst dem? 
På slutet av lektionen märkte vi att det var en blå bit som satt fel och som egentligen skulle vara svart. Så vi fick ta av några bitar gå tillbaka och läsa instruktionerna igen tills vi förstod vad som var felet.  

Så här såg vår robot ut i slutet av lektion två: 


Lektion tre (extra):

Vad har gått bra?

På den tredje lektionen gick allt jätte bra, vi blev färdiga. Jag tror det gick bättre för att vi var en mindre person det var lättare när man jobbade två och två. Bitarna sattes på rätt plats och vi behövde inte bygga om eller ta bort delar som på dem tidigare gångerna. 

Vilka problem har man stött på? Hur har man löst dem? 

Vi stötte bara på ett litet problem vilket var att i instruktionerna visar de inte så noga vilken sladd eller del det ska vara. För att alla färger är nästan likadana. Men för att lösa det var vi bara tvungna att testa två till tre delar tills vi fick den rätta biten på plats. 

Vi blev helt färdiga med den grunden och den såg ut så här: 

Framifrån:
 Från sidan:

Bakifrån:


Utmaning 1: Få roboten att stanna precis varför lego gubben. 

Utmaningen var att få vår robot att stanna precis framför en lego gubbe. Vi räknade ut hur mycket det skulle vara genom att: Vi började med att kolla hur mycket en rotation var för vår robot. En rotation var 17,5 cm. Vi skulle få den att  stanna precis framför gubben. Mellan start till gubben var det 124 cm (Vi mätte med ett måttband). Så vi dividerade 124 cm på 17,5 cm= 7,08. Så vi ställde in rotation på 7,08. Så att hjulet på roboten skulle rotera 7,08 cm.
Första gången vi ställde in den så gick det så här kolla youtube: 


Vi misslyckades och listade då ut att vi var tvungna att få den att stanna några centimeter tidigare. Då testade vi att ta 122 cm istället så den lilla gubben inte skulle träffas av vår robot. Så vi tog 122 dividerat med 17,5 cm (som var en rotation) = 6,97. Så vi ställde in rotationen på 6,97 och då gick det så här: 


Vi lyckades och vår robot stannade precis framför den lilla lego gubben. 


Utmaning 2:

Utmaningen gick ut på att: Vi skulle få roboten att åka i en 40 cm stor kvadrat och sedan åka i en cirkel (som var 56 i diameter) åt höger sida om kvadraten. 

Det uppstod många problem när vi skulle få roboten att göra kvadraten och cirkeln. 

Problemen var: Roboten svängde fel istället för att gå runt hela kvadraten korsade den över halva. Cirkeln blev alldeles för stor och istället för att göra ett varv gjorde den ett och ett halvt varv. 

Lösning: Vi märkte att det var hjulet som hade fått roboten att svänga fel, så nästa gång såg vi till att hjulet satt helt rakt innan vi börja köra. Cirkeln var alldeles för stor, så vi gjorde om hela programmeringen. När vi hade gjort om programmeringen var cirkeln fortfarande för stor. Så vi listade ut att i fall vi gjorde en skarpare sväng skulle cirkeln inte hamna utanför plankan. Det funkade till slut och roboten gjorde en skarpare sväng. När vi räknade ut kvadraten tog vi 40 cm dividerat med 17,5. Ett rotation var 17,5 cm och kvadraten var 40 cm. Cirkeln snurrade 1,5 varv när den var på fyra rotationer så vi gjorde den till tre rotationer istället vilket fick den att bli en perfekt cirkel.   

Första försöket: 

Andra försöket: 

Cirkeln blev för stor och den svängde fortfarande snett och lite för tidigt. 

Tredje försöket: 

Vi satte hjulen på tejpbiten så den skulle åka så långt vi hade programmerat den på. Cirkeln blev lite för liten men den gick inte utanför. 


Utmaning 3: 

Utmaningen var att: Man skulle få roboten att köra rakt fram och sedan backa ner till en liten parkeringsficka samtidigt som den tutar. 


En bild på hur den skulle köra. 
Vi först tvungna att mäta för att se hur långt den skulle åka innan den skulle svänga ner till parkeringsrutan. Vi testade och märkte då att 60cm blev för långt och tog då valde vi att ta 20 cm mindre runt 40 - 45 cm istället. 

Bilden visa hur vi skulle köra. 
Problem som uppstod var: 
Den körde för långt, den backade för tidigt, den backade snett och för långt. 



Lösning: 
Vi tog 40 cm istället för 60cm och då svängde den rätt men svängen var för lång. 40cm var 3,8 rotationer. Svängen var för lång så vi gjorde en skarpare sväng precis som vi hade gjort i tidigare utmaning med cirkeln. När vi hade gjort så svängen blev skarpare backade inte bilen längre snett. Utan svängde helt rätt och backade rakt. 
I första videon tutade inte bilen inte för att ljudet var avstängd. I andra videon tutade bilen men det var väldigt svagt så det knappt hördes. Siste tredje försöket hade vi höjd ljudet till sista nivå så roboten tutade som den skulle. Den backade för långt i första videon, det var innan vi ändrade rotationerna. När vi ändra det backade den in rätt längd.


Första försöket: 


Andra försöket: 

Tredje försöket: 

Vi klarade att få den parkerad till slut. 



Utmaning 4: 

Lektionen + Utmaning: På lektionen byggde vi en trycksensor på roboten. Utmaningen var att vi skulle få roboten att: Köra rakt fram, köra in till väggen och trycksensorn skulle känna av och trycka bilen bakåt. Sedan skulle roboten backa i en båg, svänga fram i en båge och sedan stanna där den började.
 
Här är två bilder på trycksensorn som vi byggde på lektionen. 
Vi började med att programmera roboten efter instruktionerna. Första försöket vi gjorde såg ut så här: 

 Problem + Lösning:
Roboten svängde inte tillräckligt mycket när den gjorde bågen. Vi programmerade in en skarpare sväng och då hände detta: 


Svängen blev alldeles för skarp så vi testade att göra den lite mindre. När vi gjorde det började vår robot istället för att göra bågarna bara köra rakt fram. Trycksensorn fungerade inte den bara fortsatte fram utan att stanna. 
Vi valde att göra om hela programmeringen från början men det funkade inte. Så till sist fick vi fråga Lisa. Efter ha testat allt och gjort om så märkte vi att sladden till trycksensorn var inte i. När vi tryckt i den en liten bit, fungerade vår robot igen. 

I slutet av lektionen såg det ut så här: 

Vi lyckades till slut och den gjorde två perfekta bågar. 


Utmaning 5: 

Utmaning: Vi skulle bygga på en ljussensor, roboten skulle genom att känna av med hjälp av ljussensorn följa en svart linje. 

Lektionen: Vi byggde på ljussensorn med hjälp av en beskrivning i boken. Det var en lätt och förståelig så det uppstod inte några problem. 
Här är två bilder fram i från och från sidan på hur ljussensorn såg ut. 


Vårt första försök med att försöka lyckas med övningen såg ut så här: 

Vi lyckades på första försöket, vi behövde inte ändra eller göra om något! 








Bok - Redovisning


Bokredovisning
Under sommarlovet har jag läst en bok som heter ”Vindens skugga”. 
Vindens skugga skrevs av en spansk författare vid namn Carlos Ruiz Zafón år 2001, som sedan år 2005 gavs ut i Sverige på svenska och översattes av Yvonne blank. 

Huvudpersonerna/Handling: 
Huvudpersonerna är Daniel Sempere, Fermin Romero de Torres och Julián Carax. 
Daniel som i början var en 10 år gammal pojke som sedan längre in i boken växte till en man. Jag fick aldrig riktigt veta hur Daniel såg ut för att han talade i ”jag” form. Men i mina tankar var han en lång, smal och mörk hårig. Han var snäll, omtänksam och tänkte på sin omgivning mer än något annat.  
 Fermin Romero de Torres var en kort man, stor näsa, smal och mörk hårig. Han var en man med mycket humor, skämtade om nästan allt och var bra på att ge råd. 
Julián Carax var en mystisk man, han hade ett bränt ansikte och höll sina hemligheter inom sig. Jag förställer mig honom som en lång, kort hårig och väldigt listig man.  

Boken handlar om hur Daniel när han var 10 år får följa med sin pappa till en väldigt speciell plats, ”De bortglömda böckernas gravkammare”. Det är ett gigantiskt bibliotek gömd i Barcelonas gränder, där tusentals bortglömda böcker har funnits längre än någon kan minnas. Som en tradition får varje person som besöker de bortglömde böckernas gravkammare adoptera en bok, en väldigt speciell bok. Den speciella boken blev Vindens skugga skriven av Julián Carax, boken skulle förändra hela Daniels liv med gåtor och mysterium om vad som hände med Julián Carax.

Tillämpning:
Vindens skugga har varit en så annorlunda bok jämfört med alla andra böcker jag någonsin läst. Den fick mig att känna som om det var jag som löste ut mysteriet med Julián Carax, det kändes som om jag var med i boken. Det är den första boken som fått mig att känna som om jag är med och hjälper till. 

Analys: 
Vindens skugga är en fantastik blandning av en deckare och en äventyrsroman. Det är en kärleksberättelse men samtidigt blandat med mysterium och gåtor. Boken berättas i parallellhandling, man får i slutet av boken läsa från någon annans perspektiv. Annars så berättades den i ”jag” form. 
Boken följer inte kronologisk ordning utan hoppar i tiden både framåt och bakåt. Eftersom det är en deckare så tror jag att författaren ibland vill ge oss läsare ledtrådar och sedan förvirra oss så att boken skulle bli mer spännande. 


Det började väldigt spännande i boken. Daniels pappa skulle visa honom de bortglömda böckernas gravkammare. Det blev mycket känslor och beskrivningar om miljön. Hur han hittade just den boken. Hur han sedan läste ut boken och hur äventyret började.  Avslutningen var ett fantastiks slut, det blev ett väldigt lyckligt slut. Daniel gifte sig med sin sanna kärlek, Julán fortsatte med att skriva sina böcker, Fermin fick en familj och fyra barn. Slutet kunde nog inte blivit bättre. 


Syntes:
Jag tror att Daniel fick träffa Julián Carax fler gånger och att de sedan bestämde att det skulle göra en bok tillsammans om hur bådas liv hade varit innan. Jag tror att de ville dela med sina livsupplevelser med resten av världen. Sedan kommer Julián att skriva fler böcker, hittar kärleken igen och skaffar en familj. 

Värdering
Vindens skugga är den bästa boken jag någonsin läst. För att den är spännande, romantisk, den har humor och man kommer verkligen in i boken. Det känns som om man är med i boken. 

Jag rekommenderar Vinden skugga till ungdomar och äldre den kanske blir för svår för yngre barn att läsa. Både ungdomar och äldre människor skulle tycka den är helt fantastik, den är inte svår läst men inte heller lätt läst. Den har humor som både äldre och ungdomar skulle tycka vara roligt att läsa.

onsdag 29 maj 2013

Min låda - Slöjd

Sonyas diamant låda
Jag har gjort en diamant formad låda. Min idé fick jag genom att jag har alltid gillat diamanter, det är bara en sådan fin form. Jag vill ha spetsiga kanter men ändå en mjuk övergång mellan de olika kanterna. 

Jag planerade mitt arbete genom att skriva upp mått och utseende på ett papper. Jag hade en idé redan innan vi började om hur min låda skulle se ut och hur jag skulle använda den. Jag ville lägga in prylar som var onödiga att ha runt mig.

Materialet var ett lätt val. Jag tog ett material som var lätt arbeta med, såg bra ut och som jag kunde olja efter. Men också för att det är ett material jag använt bara en gång innan så det blev en liten utmaning.  Jag ville inte ha någon färg på min låda av den enkla anledningen att det ser mindre proffsigt ut. Eftersom jag tycker det ser så lätt ut att göra, medan oljan verkligen visar hur träet går och hur jag gjort min låda. Om jag hade målat det skulle det bara bli vanlig blå eller röd färg inget speciellt.  

Arbetsgång

Jag började med att såga ut bitar från en lång planka gjord av furu trä som jag använda. Eftersom lådan är diamant formad var jag tvungen att använda en rondell sliparen som gjorde kanterna spetsiga. Sedan när jag lyckats få kanterna spetsiga limmade jag ihop alla kanterna till en diamant formad låda. 

Genom att använda sidorna jag limmat ihop ritade sågade Jens ut locket från lådan så han delade den. För att locket skulle sitta helt perfekt. Sedan började jag med botten som var gjord av masonit. Jag valde masonit för att jag ville göra lådan så snygg som möjligt men ville inte slösa tid på att göra en botten som ändå inte skulle synas lika mycket. Så jag la locket på en masonit bit och ritade bara av den sedan såga jag ut masonit biten. Efter jag sågat ut masonit biten använde jag trä lim för att limma fast den på lådans botten. 


Jag började fundera på hur jag skulle kunna öppna mitt lock och gjorde ett slags gångjärn fast gjord av trä. Som såg ut så här ---> . 
Det är alltså en trä bit i mitten och tre andra bitar som sitter runt den. Jag tyckte inte det såg så bra ut så istället gjorde jag så här: 




Jag sågade ut en triangel formad bit limmade in den i kanten på lådan. Jag gjorde en längre bit för att sedan såga av den och få den att sitta perfekt på locket också. Efter det torkat borrade jag ett hål i både lådan och locket, på exakt samma ställe. När jag fått hålet perfekt tog jag en trä bit som var lika stor som borren och  gjorde den lite rund med hjälp av rondell sliparen och limmade fast den i locket. En lektion senare kunde jag sätta den runda biten i hålet på lådan och sedan snurra för att öppna och stänga lådan. På slutet fick jag slipa kanterna för att få allt jämnt , sandpappra så det blev lent. Efter det var jag färdig och började olja min låda. 

Material: 

Mina material var: Furu trä, masonit, linolja och trälim,
Jag valde furu materialet för att det skulle vara lätt att jobba med och för att det går att olja.  Men det är också en av det mest miljö vänligaste trä man kan använda. Furu är gjord av tall och på grund av att tall växer jättemycket så förstör vi inte naturen. Masonit var inte något jag hade tänkt på utan valde det för det är ett lätt material, lätt att såga igenom och jag tyckte inte det var viktigt med hur botten på lådan såg ut. Eftersom jag använde så lite masonit så blev det inte dyrt och det är miljövänligt. Det är gjord av spån och vätska vilket inte skadar miljön. Linolja valde jag för att det får träet att bli mycket finare, proffisgare och man ser hur allt är gjort. Linolja är dessutom miljövänligt för att det är en växt, som vi kan odla och resterna efter kan användas till bland annat starkt garn. Trämlim var inget jag valde, vi fick ju inte använde något järn. Men det är miljövänligt har inga ”farliga/giftiga” ämnen i sig, men det är dyrt. 

Kostnadsberäkning: 

Träslag furu 6 x 99 mm = Cirka 20kr per meter. Jag använde cirka 1,5 m = 30 kr 
Trälim   =  1cl kostar 0,12 öre i flaska på 750cl. Jag anväde cirka 10cl = 1,2 kr
Linolja 1dl = 6kr 
Masonit  24kr för en m². Jag använde 0,2x0,4 m = 0,08 m². Då har jag använt 0,08x24kr = 1,92 kr. Cirka 2kr.

Mitt slut resultat blev så här: 
















onsdag 8 maj 2013

Kroppspråk, härskartekniker & sociolekt


Jag har valt att skriva om kroppspråk, sociolekt och maktspråk/härskartekniker. Använder alla kroppspråk i så fall hur? När använder du sociolekt oftast? Varför börjar man med maktspråket? 

Kroppspråk, härskartekniker & sociolekt

Man säger att kroppspråk förstärker det du säger och med hjälp av kroppspråk kan du påverka andra. Använder alla kroppspråk? Jag tror att alla på något sätt använder kroppspråket. Man ser sällan att människor omkring oss sitter eller står utan att röra armar, ben eller ansiktsuttryck. Som ett exempel har jag lagt märke till hur Linn rör på sina armar när hon pratar, men också att hon gör det på samma sätt, samma rörelse. Jag använder också kroppspråk, jag använder det nog mer än vad jag tror. Det blir väldigt mycket armar och uttryck när jag pratar. 

När du använder ditt kroppspråk blir allt du säger mer trovärdigt. Ett bra exempel är när du ljuger, om du står stilla, pillar med ditt hår och tittar ner mot marken är det ganska uppenbart att du ljuger. Men om du istället står bestämt och använder ditt kroppspråk med dina armar och pratar tydligt skulle det inte vara lika lätt att se om du ljuger. 

När man använder sig av härskartekniker brukar kroppspråk vara en stor del av det man gör. Hur man använder sitt kroppspråk kan vara olika det värsta är våld. Men att använda språket eller att bara vända ryggen till någon sänder ut massor med signaler som nästan är lika dåligt som våld. Den tydligaste signalen är ”Vi vill inte att du ska vara här”. Den metoden kallas för uteslutningsmetoden. Språket kan man använda genom att säga: ”Du som är så bra på att läsa, kan väl läsa den här boken åt mig?”. Det kallas för  komplimangmetoden. Jag personligen kan tycka komplimangmetoden är värst för att om någon använder sig av uteslutningsmetoden så förstår man att de vill inte ha med en i gänget. Men om de använder sig av komplingmangmetoden så upprepas det ju hela tiden och du kan aldrig riktigt dra dig ur det hela. 

Sen är det inte alltid metvetet man använder sig av de här olika teknikerna. Men sen när det gått över styr kanske det inte går att ändra på, så man fortsätter bara och bryr sig inte om den utsattas känslor. 

Anledningen till att man börjar med härskartekniker är olika men vanligaste är följande: Personen vill stå i ”centrum” i klassen därför måste du putta ut någon. Personen har ett lågt självförtroende och genom att trycka ner andra mår den bättre, den känner sig mäktigt. 

Sociolekt är också inblandat i det hela. När du har använt dig av uteslutningsmetoden kan du börja med att prata på ett annat sätt. Exempel: Om du arbetar med friidrott och någon av dina vänner inte har någon aning om vad du pratar om, så knuffar du ut han/hon från konversationen. Andra sätt är om du har en annan utbildning och pratar på ett sätt som ingen annan förstår utom dina kollegor. Jag tycker att istället för att använda sig av de här metoderna, att det skulle vara lättare att bara säga ärligt vad man tycker och känner så kanske det går att lösa. 

Nu har jag skrivit om kroppspråk, härskartekniker & sociolekt. Jag tycker det är viktigt att man tänker på komplimangmetoden och uteslutningsmetoden. I fall du eller någon annan märker att någon gör det att man går fram och säger till personen eller personerna och visar att det inte är okej. Kroppspråk är något alla använder, utan kroppspråk skulle vårt språk blivit tråkigt. Det skulle inte bli några känslor, det skulle bara blivit helt platt.   

Jag tycker inte att vi ska använda oss av det negativa som är: Komplimang och uteslutningsmetoden. Vi borde heller inte använda våra härskartekniker på ett dåligt sätt, för att det visar bara att vi är dåliga människor med lågt självförtroende och att vi är osäkra på oss själva. Därför vill vi bara straffa andra för att vi inte ska lida. Vilket betyder att vi är själviska.

Tack för att du läste:) 


Slut! 






söndag 28 april 2013

Motivering - Cirkeln - Bild


Motivering: Jag har läst en bok som heter Cirkeln. Boken handlar om sex flickor i 16 års åldern som gick i samma skola men aldrig pratade med varandra, de kom från "olika världar". När jag säger "Olika världar" menar jag att de hade helt olika statusar i skolan, olika sätt att tänka och känna. En av tjejerna var mobbad medan en annan var populär. Deras föräldrar var olika, vissa var rika andra var fattiga. 

Men en natt så drogs de till ett ställe i sömnen och fick veta att de hade krafter och att de var tvungna att bekämpa demoner från andra världar. Jag tyckte då att de bildade en cirkel, utan varandra skulle de inte lyckas, de behövde varandra. De sex symbolerna i cirkeln var de olika krafterna varje tjej fick. Alla var speciella och användbara på olika sätt. Istället för att vara sex tjejer så var de alla en och samma, alltså en cirkel. 












onsdag 10 april 2013

Uppdraget


Nu var det dags. Jag skulle klara det! Jag började gå hemåt för att förbreda mig till det stora äventyret. Packningen bestod av tält, ficklampa, sovsäck, kläder och lite mat.

- Hejdå mamma, jag kommer sakna dig, sa jag med en sorgsen röst.
- Hejdå Elias, vi ses snart.
Nu var jag på väg, det var mörkt, skogen var knagglig och snårig. Några meter framför var det en vidsträckt brant bergsvägg. Hur mycket jag än försökte och kämpade så klarade jag det inte, den var alldeles för brant så jag bestämde mig för att slå mig ner för natten och forsätta vid soluppgången.

Efter en god natts sömn så började jag fundera ut ett sätt att komma upp för den branta bergsväggen. Hur mycket jag än försökte gick det inte. Så till slut bestämde jag mig för att hitta en väg runt. Efter bara några minuter började det ösregna och allt runt omkring blev sumpigt. Jag sprang mot ett stort träd när jag plötsligt såg en liten stuga gömd bland alla snåriga grenar. Jag bestämde mig för att knacka på, jag samlade mitt mod, tog några steg fram och knackade. Men det var ingen som öppnade, jag väntade och väntade. Plötsligt hörde jag ett ljud, men tänkte inte mer på det, även om jag kände en stor rädsla.  

Det var kallt, jag sprang så fort jag kunde. Alla taggbuskar och grenar slog mig i ansiktet och det gjorde ont. Jag sprang och jag var tvungen att hinna fram, jag var tvungen att rädda Elias. Nu var det bara några steg kvar, där stod han, väntandes. Jag sprang mot honom tog tag i hans tröja för vi var tvungna att gå där ifrån, det var bråttom vi var tvungna att springa bort, det fanns ingen tid att förlora.
- Vem är du? Vart är vi på väg? frågade jag med en darrig röst.
- Ta det lugnt Elias. Jag kommer att förklara. Följ med mig, sa tjejen i den gröna, långa klänningen.
Med en osäker, rädd röst sa jag:
- Okej.

Vi började springa och efter cirka fyra minuter började vi bli trötta så vi satte oss på en sten brevid en bäck och andades ut. Det var en stor lättnad, vi hade sprungit i från det läskiga ljudet. Vi satt tysta en stund och det såg ut som om hon tänkte på något väldigt speciellt. Var det nu jag skulle börja ställa frågor?
Jag tog ett djupt andetag och frågade:
- Vem är du? frågade jag med en alldels för mesig röst så det lätt töntigt.
- Jag är din vägledare, sa hon med en viskade röst.
- Vägledare? Jag har inte bett om någon vägledare.
Jag hörde hur min röst började bli vresig och hur jag tappade tålamodet.
- Jag vet, sa hon med en lugn röst, jag ska berätta allt för dig Elias, var inte orolig.
Det var din mamma som skickade mig Elias. Hon hade läst din dagbok och blev orolig över vad som skulle kunna hända med dig. Jag heter Michelle och är 13 år precis som du. Våra föräldrar jobbar ihop, de är arbetskamrater.

- Men hur vet du så mycket om mig? frågade jag tveksamt.
- Jag vet bara vad du heter, men jag skulle vilja vet mer, sa Michelle med en glad och trevlig röst. Vi kan väl börja med att du lär dig lite mer om mig?
- Visst, sa jag så otrevligt så det nästan lät elakt.
- Som jag sa är jag 13 år,jag bor med min mamma och pappa i en liten by och älskar att baka. Din mamma skickade hit mig och bad mig om hjälp för att du skulle klara ditt uppdrag.

- Okej, men vad var det för ljud som vi sprang i från? Min röst hade inte blivit trevligare sen det senaste svaret.
- Det var trollet Igor, han lever i en grotta i närheten och vill inte att någon ska kunna pasera in i skogen. Men nu måste vi forsätta över bäcken så du hinner fram, annars kan det vara försent.

Vi gick fram till bäcken och såg en liten övergiven båt som vi satte oss i. Vi puttade ut oss själva från kanten när vi märkte att det inte fanns några åror.

- Vad ska vi göra nu? sa Michelle med en orolig röst.
- Vi kan inte göra något nu, vågorna är starka de kan hjälpa oss framåt. sa jag med en uppstressad röst.

Det var tyst, ingen av oss sa något jag tror att vi båda var för rädda över att vi kanske var i fara. Jag kollade lite på Michelle, hon var vacker och jag som var så otrevilg mot henne i början kanske skulle jag be om ursäkt?

-  Michelle?
- Ja?
- Förlåt för jag var så otrevlig när vi träffades.
-Det är okej, det skulle jag nog också vara om jag träffade en främling sådär.

Innan jag hann svara började vattnet plötligt bli strömt, vi gungade fram och tillbaka, båten gick inte att stoppa. Vi såg ett stort vattenfall framför oss, paniken växte fram och vi försökte hitta något som kunde dra oss till kanten, men det var försent.  Nu var det bara några meter kvar innan vi skulle falla ner. Plötsligt ryckte det till, Michelle hade lyckats fånga en gren från ett lutande träd. Jag tog mig närmare henne och vi båda drog oss upp ur båten. Båten fortsatte ner för vattenfallet, vi såg hur den slogs sönder av en sten och hur den gick sönder i hundra bitar.

- Puh, det var nära ögat sa hon med en lättad röst.
- Jo, det kan man lugnt säga, sa jag med en andfådd röst.
- Titta! skrek hon med en pipig hög röst.
- Vart? sa jag frågande.
- Där är fängelset, titta åt höger Elias.

Äntligen var vi framme nu kunde jag rädda min pappa från det grymma fängelset. Jag hade nycklen i handen, nu var det bara att gå in.  Jag öppnade dörren, det var mörkt, golvet knarrade och vi smög framåt. Konstigt nog fanns det inga vakter, kanske hade de flyttat ut? Vi fortsatte in i den långa, dammiga korridoren och vi såg burar. I en av burarna låg en gammal man.

- Hallå? skrek jag så det ekade i hela korridoren.
Men den gammla mannen reagerade inte. Vi testade nycklen och buren öppnades, var det rätt dörr? Var den gammla mannen min pappa? Det skulle vi få reda på nu. Vi gick långsamt fram,  vi vände på honom och det var min pappa! Men han var inte levande, han var död. Jag la mig brevid honom och grät så mycket jag orkade, efter timmar reste jag mig upp och Michelle som varit brevid mig hela tiden följde efter, hon sa inte ett ord.
- Det är nog dags att gå hem nu, sa jag med en pipig röst.
- Är du okej? frågade Michelle oroligt.
- Ja, jag är okej tack för du följde med mig hit, utan dig hade jag aldrig klarat det.
- Det är ju det vänner är till för.
Michelle är alltid så snäll och rolig, jag undrar om vi fortsätter vara vänner?

SLUT:)

onsdag 20 mars 2013

Musik reflektion.

1: Hur beskriver du att färgen låter? Varför låter den på detta sätt?
Jag tycker färgen är svag men ändå livlig. Jag tycker lila är en glad färg, det är en färg som är mycket lycka och glädje. Men inte så att det är en glad låt, Känslan man får är lycka man blir inte ledsen eller jätteglad man blir bara lycklig. 

2: Hur låter er komposition i förhållande till den/de färger ni har valt?
Jag tycker låten låter lila för att den är liksom svag, vacker, inte sorgsen men ändå inte jätte glad. Den är liksom i mellan. I början blir jag liksom glad, i refrängen blir det lite mer livligt. 

3a: Var skulle musiken ni komponerat kunna passa in?
Den skulle passa in på en fin restaurant när man äter middag. För den är liksom lugn och inte så hård, så att man stör sig på den. Om man bara kortar ner våran låt så skulle den passa in i en film när något vackert händer. Eller ett speciellt ögonblick. 

3b: På vilket sätt passar musiken in här? Ge exempel.
Som jag sa på 3a tycker jag att den passar in i trevliga, mysiga tillfällen. Jag tycker också den är väldigt lugnande att lyssna på typ om ett litet barn ska bli lugn så tycker jag att man skulle kunna sätta på den, så kanske de blir lugna.

4a: Hur skulle musiken ni har komponerat kunna påverka dig eller andra personer?
Det är olika från person till person. Alla får inte samma känsla för en speciell låt. Vissa kanske tycker den låter sorglig medan andra tycker den låter glad. Det är en smak sak. 

4b: Varför blir man påverkad på detta sätt av musik?  
För att alla är med om olika händelser i livet som gör att man får olika uppfattningar om allt. Så när det gäller musik så kan man bli ledsen eller glad. Ex: om ens pappa alltid spelade ett piano stycke för en när man var liten så blir man ju känslofull och glad över att höra något liknande. Man får liksom tillbaka känslorna från när man var liten.