onsdag 29 maj 2013

Min låda - Slöjd

Sonyas diamant låda
Jag har gjort en diamant formad låda. Min idé fick jag genom att jag har alltid gillat diamanter, det är bara en sådan fin form. Jag vill ha spetsiga kanter men ändå en mjuk övergång mellan de olika kanterna. 

Jag planerade mitt arbete genom att skriva upp mått och utseende på ett papper. Jag hade en idé redan innan vi började om hur min låda skulle se ut och hur jag skulle använda den. Jag ville lägga in prylar som var onödiga att ha runt mig.

Materialet var ett lätt val. Jag tog ett material som var lätt arbeta med, såg bra ut och som jag kunde olja efter. Men också för att det är ett material jag använt bara en gång innan så det blev en liten utmaning.  Jag ville inte ha någon färg på min låda av den enkla anledningen att det ser mindre proffsigt ut. Eftersom jag tycker det ser så lätt ut att göra, medan oljan verkligen visar hur träet går och hur jag gjort min låda. Om jag hade målat det skulle det bara bli vanlig blå eller röd färg inget speciellt.  

Arbetsgång

Jag började med att såga ut bitar från en lång planka gjord av furu trä som jag använda. Eftersom lådan är diamant formad var jag tvungen att använda en rondell sliparen som gjorde kanterna spetsiga. Sedan när jag lyckats få kanterna spetsiga limmade jag ihop alla kanterna till en diamant formad låda. 

Genom att använda sidorna jag limmat ihop ritade sågade Jens ut locket från lådan så han delade den. För att locket skulle sitta helt perfekt. Sedan började jag med botten som var gjord av masonit. Jag valde masonit för att jag ville göra lådan så snygg som möjligt men ville inte slösa tid på att göra en botten som ändå inte skulle synas lika mycket. Så jag la locket på en masonit bit och ritade bara av den sedan såga jag ut masonit biten. Efter jag sågat ut masonit biten använde jag trä lim för att limma fast den på lådans botten. 


Jag började fundera på hur jag skulle kunna öppna mitt lock och gjorde ett slags gångjärn fast gjord av trä. Som såg ut så här ---> . 
Det är alltså en trä bit i mitten och tre andra bitar som sitter runt den. Jag tyckte inte det såg så bra ut så istället gjorde jag så här: 




Jag sågade ut en triangel formad bit limmade in den i kanten på lådan. Jag gjorde en längre bit för att sedan såga av den och få den att sitta perfekt på locket också. Efter det torkat borrade jag ett hål i både lådan och locket, på exakt samma ställe. När jag fått hålet perfekt tog jag en trä bit som var lika stor som borren och  gjorde den lite rund med hjälp av rondell sliparen och limmade fast den i locket. En lektion senare kunde jag sätta den runda biten i hålet på lådan och sedan snurra för att öppna och stänga lådan. På slutet fick jag slipa kanterna för att få allt jämnt , sandpappra så det blev lent. Efter det var jag färdig och började olja min låda. 

Material: 

Mina material var: Furu trä, masonit, linolja och trälim,
Jag valde furu materialet för att det skulle vara lätt att jobba med och för att det går att olja.  Men det är också en av det mest miljö vänligaste trä man kan använda. Furu är gjord av tall och på grund av att tall växer jättemycket så förstör vi inte naturen. Masonit var inte något jag hade tänkt på utan valde det för det är ett lätt material, lätt att såga igenom och jag tyckte inte det var viktigt med hur botten på lådan såg ut. Eftersom jag använde så lite masonit så blev det inte dyrt och det är miljövänligt. Det är gjord av spån och vätska vilket inte skadar miljön. Linolja valde jag för att det får träet att bli mycket finare, proffisgare och man ser hur allt är gjort. Linolja är dessutom miljövänligt för att det är en växt, som vi kan odla och resterna efter kan användas till bland annat starkt garn. Trämlim var inget jag valde, vi fick ju inte använde något järn. Men det är miljövänligt har inga ”farliga/giftiga” ämnen i sig, men det är dyrt. 

Kostnadsberäkning: 

Träslag furu 6 x 99 mm = Cirka 20kr per meter. Jag använde cirka 1,5 m = 30 kr 
Trälim   =  1cl kostar 0,12 öre i flaska på 750cl. Jag anväde cirka 10cl = 1,2 kr
Linolja 1dl = 6kr 
Masonit  24kr för en m². Jag använde 0,2x0,4 m = 0,08 m². Då har jag använt 0,08x24kr = 1,92 kr. Cirka 2kr.

Mitt slut resultat blev så här: 
















onsdag 8 maj 2013

Kroppspråk, härskartekniker & sociolekt


Jag har valt att skriva om kroppspråk, sociolekt och maktspråk/härskartekniker. Använder alla kroppspråk i så fall hur? När använder du sociolekt oftast? Varför börjar man med maktspråket? 

Kroppspråk, härskartekniker & sociolekt

Man säger att kroppspråk förstärker det du säger och med hjälp av kroppspråk kan du påverka andra. Använder alla kroppspråk? Jag tror att alla på något sätt använder kroppspråket. Man ser sällan att människor omkring oss sitter eller står utan att röra armar, ben eller ansiktsuttryck. Som ett exempel har jag lagt märke till hur Linn rör på sina armar när hon pratar, men också att hon gör det på samma sätt, samma rörelse. Jag använder också kroppspråk, jag använder det nog mer än vad jag tror. Det blir väldigt mycket armar och uttryck när jag pratar. 

När du använder ditt kroppspråk blir allt du säger mer trovärdigt. Ett bra exempel är när du ljuger, om du står stilla, pillar med ditt hår och tittar ner mot marken är det ganska uppenbart att du ljuger. Men om du istället står bestämt och använder ditt kroppspråk med dina armar och pratar tydligt skulle det inte vara lika lätt att se om du ljuger. 

När man använder sig av härskartekniker brukar kroppspråk vara en stor del av det man gör. Hur man använder sitt kroppspråk kan vara olika det värsta är våld. Men att använda språket eller att bara vända ryggen till någon sänder ut massor med signaler som nästan är lika dåligt som våld. Den tydligaste signalen är ”Vi vill inte att du ska vara här”. Den metoden kallas för uteslutningsmetoden. Språket kan man använda genom att säga: ”Du som är så bra på att läsa, kan väl läsa den här boken åt mig?”. Det kallas för  komplimangmetoden. Jag personligen kan tycka komplimangmetoden är värst för att om någon använder sig av uteslutningsmetoden så förstår man att de vill inte ha med en i gänget. Men om de använder sig av komplingmangmetoden så upprepas det ju hela tiden och du kan aldrig riktigt dra dig ur det hela. 

Sen är det inte alltid metvetet man använder sig av de här olika teknikerna. Men sen när det gått över styr kanske det inte går att ändra på, så man fortsätter bara och bryr sig inte om den utsattas känslor. 

Anledningen till att man börjar med härskartekniker är olika men vanligaste är följande: Personen vill stå i ”centrum” i klassen därför måste du putta ut någon. Personen har ett lågt självförtroende och genom att trycka ner andra mår den bättre, den känner sig mäktigt. 

Sociolekt är också inblandat i det hela. När du har använt dig av uteslutningsmetoden kan du börja med att prata på ett annat sätt. Exempel: Om du arbetar med friidrott och någon av dina vänner inte har någon aning om vad du pratar om, så knuffar du ut han/hon från konversationen. Andra sätt är om du har en annan utbildning och pratar på ett sätt som ingen annan förstår utom dina kollegor. Jag tycker att istället för att använda sig av de här metoderna, att det skulle vara lättare att bara säga ärligt vad man tycker och känner så kanske det går att lösa. 

Nu har jag skrivit om kroppspråk, härskartekniker & sociolekt. Jag tycker det är viktigt att man tänker på komplimangmetoden och uteslutningsmetoden. I fall du eller någon annan märker att någon gör det att man går fram och säger till personen eller personerna och visar att det inte är okej. Kroppspråk är något alla använder, utan kroppspråk skulle vårt språk blivit tråkigt. Det skulle inte bli några känslor, det skulle bara blivit helt platt.   

Jag tycker inte att vi ska använda oss av det negativa som är: Komplimang och uteslutningsmetoden. Vi borde heller inte använda våra härskartekniker på ett dåligt sätt, för att det visar bara att vi är dåliga människor med lågt självförtroende och att vi är osäkra på oss själva. Därför vill vi bara straffa andra för att vi inte ska lida. Vilket betyder att vi är själviska.

Tack för att du läste:) 


Slut!